in

Játék áttekintése Rauniot

A Rauniot egy nagyon kompakt point and click játék, ami 6 óra alatt képes elmesélni egy történetet egy posztnukleáris világban, ahol magukban az emberekben már nem marad ember. Lélekben közel áll az első Fallout játékokhoz és a Stasis atmoszférához, miközben nemzeti ízt ad hozzá. Bár nem egy önálló remekmű, jó példa egy szórakoztató kalandozásra. A látvány különösen lenyűgöző, mivel a játék fotorealisztikus grafikát használ. Nagyon úgy tűnik, hogy a karaktered egy filmben mozog. Tekintettel arra, hogy a játék egy független produkció, az animációk és a hangeffektusok is nagyon jól meg vannak készítve.

Rauniot története nem túl boldog, és egy apokalipszis által elpusztított világban játszódik. Ebben a helyzetben az emberek szembekerültek egymással, elterjedt a halálos szennyezés, megemelkedett a tengerszint, és a kontinensek nagy részét elöntötte a víz. 1981-ben járunk, és a világot többnyire természeti katasztrófák és háborúk pusztították el néhány évvel ezelőtt, bár néhány ember és állat még él.

Játsszunk Ainoként, egy értelmi fogyatékos nőként, akit küldetésbe küldenek, hogy találjanak egy atommozdonyt, és játszunk egy férfit is, akit néhány hete küldtek megkeresni a mozdonyt. Megérkezünk egy többnyire föld alatti vízi erőműhöz, találkozunk néhány emberrel, és küldetés- és készletalapú rejtvényeket kell megoldanunk. Még értelmesnek is tűnik. Nem csak a környezet néz valódinak, hanem a rejtvények is (valamennyire) valósághűek. Izometrikus nézetből zárakat nyitunk, lyukakat mélyítünk le, csavarokat eltávolítunk és régi műszaki berendezéseket indítunk.

A Rauniot játékmenete a klasszikus point-and-click kalandfunkciókon alapul, amelyek a kezdetek óta változatlanok. Mozgatja az egeret a képernyőn, fontos pontokat keresve és azokkal interakcióba lépve. Mindazonáltal csukva kell tartania a szemét, mivel nincs olyan varázsgomb, amely kiemeli a fontos elemeket. A többi point and click címhez hasonlóan rákattint egy helyre, hogy elsétáljon hozzá, és egy Hotspotra kattintva csatlakozzon hozzá. Ezeket a pontokat úgy találhatja meg, hogy föléjük tartja az egeret. Némelyik nagyon nagy, és nehéz kihagyni, mások kisebbek, és alapos vizsgálatot igényelnek. A készletelemek hotspotokban is használhatók. Meghalhatsz, de néhány másodperccel a halálod előtt egy másik helyről újjáéledsz.

Sajnos néhány tárgy csak akkor válik hasznossá, ha megismeri őket. Például az eszköztár két olyan elemet tartalmaz, amelyek akkor válnak elérhetővé, ha azokkal kapcsolatos problémákkal találkozik. Bár klasszikus tárgyakat használnak, a legtöbb rejtvényhez autók és kapcsolók tartoznak. Nem olyan nehezek, ha odafigyelsz és emlékszel arra, hogy mit csinálnak.

Rauniot árukészlete nem a legjobb Gyorsgomb vagy leltársáv helyett jobb egérgombbal kell kinyitni a táskáját, és a szerszámszíjra kattintva hozzáférni a cuccaihoz. Egy másik probléma, hogy amikor az egeret a leltársávon kívülre helyezi, a készlet eltűnik. Nem tud sok elemet felvenni, így lehet, hogy nem túl bosszantó, de ezeket az extra műveleteket minden alkalommal meg kell tennie, amikor egy elemet használni szeretne.

A készleten kívül a hátizsákban található egy vizes palack, amely menüt nyit meg a beállításokkal és a mentési/betöltési opciókkal, valamint egy nagyon praktikus térképet, amellyel gyorsan eljuthat az úticélhoz. A térkép néhány kulcsfontosságú elemről és személyről is tartalmaz információkat. Egy másik hasznos funkció a kimenetekre való dupla kattintás, amely közvetlenül a következő oldalra viszi.

A másokkal való interakció korlátozott, mivel csak néhány emberrel találkozik. Attól függően, hogy hogyan bánik ezekkel az emberekkel, különböző végeket érhet el. Mivel a játék nem zár ki a helyekről, menthetsz egy másik slotba, és kipróbálhatod az összes lehetőséget anélkül, hogy újra kellene indítanod.

A látványelemek külön említést érdemelnek, mert valóban lenyűgözőek. Ez magában foglalja a különféle animációkat is, különösen, ha akciókat hajt végre a karakterével. Az erőfeszítés nyilvánvaló. A zene és az SFX jó és emlékezetes. Tetszett néhány black metal dal a snitt jelenetekben, de a környezettérkép zenéje nagyon emlékeztetett a Fallout 1-re. Az egyetlen kifogásom, hogy a játék nem támogatja a térhangzást – a sztereó mező nagyon korlátozott volt, és még DSP-vel sem tudtam sok surround információt kinyerni a 2.0-s kimenetből.

A játék teljesen hangos, de csak finnül. Mivel Finnországban játszódik, jó. Az angol szövegeket nem igazán jól fordítják, ami nem is olyan jó. A legtöbb probléma azonban nyelvtani jellegű. Az ultraszéles képernyő jól működik (fekete szegéllyel az oldalakon), a felhőalapú tárolás támogatott. Bármikor mentheti.

Röviden: a Rauniot egy izgalmas és kissé lehangoló finn poszt-apokaliptikus térkép és kattintás kaland, igazán klassz előfeltevéssel, és ez 2024 eddigi legjobbja. Csodálatos kalandjáték, amely megjelenésével és játékmenetével egyaránt vonzó a régi rajongók számára.

Overall
8.5/10
8.5/10
 • Grafika - 9/10
  9/10
 • Sztori - 8.5/10
  8.5/10
 • Zene - 8/10
  8/10
 • Játékmenet - 8.5/10
  8.5/10

Játék áttekintése The Gap

Játék áttekintése Kingdom and Castles