in

Játék áttekintése Planet of Lana

A Planet of Lana egy gyönyörű és lélegzetelállító kalandjáték, filmes középponttal, egyszerű, de okos rejtvényekkel, félelmetes tájjal és kísérteties filmzenével, amely egy emlékezetes sci-fi odüsszeában csúcsosodik ki. Ez a legújabb független játék, amelyet 2024-ben adtak ki a Nintendo Switch-re, és bár a kezdetektől fogva felfigyeltek rá vonzó művészi grafikájával és a Studio Ghibli animéhez való hasonlóságával, a nagy és AAA játékok között jelent meg, és jól sikerült eredményeket. A Planet of Lana játék természetesen már 2023-ban megjelent PC-re, és örülök, hogy most, egy évvel később konzolokra is eljutott. Egy játék, amely nem forradalmasítja a videojáték-ipart, de magas szinten teljesíti vízióját.

A történet főszereplője egy Lana nevű fiatal lány, aki boldog és kényelmes életet él egy kis közösségben. Anélkül, hogy tudta volna, fenyegetés közeledik, amely lerombolja az ember és a természet harmonikus egyensúlyát. Nem kell sok idő, mire a béke hirtelen megtörik, és elviszik legjobb barátját, Ilót.

A falut elpusztítják, és rosszindulatú robotok vették át az irányítást minden felett, amit tudott. Ez Lana kalandra indítja, hogy üldözze a robotokat és megtalálja a barátját, de nem egyedül néz szembe az utazással. Nem kell sok idő, mire találkozik egy aranyos kis lénnyel, akit Muinak hívnak. Mui a játék végére Lana társa lesz, és alapvető szerepet játszik a játékmenetben.

Ebben a játékban nincs párbeszéd, mivel úgy tűnik, hogy a karakterek kitalált nyelven beszélnek, de a narratívát a gyönyörű környezet, a táj, a filmzene és Lana hangszíne meséli el. A történet nem újdonság, ráadásul sokszor elhangzottak már hasonló történetek, de bőven volt benne intrika és rejtély, hogy érdekeljen. A barátságról, a bátorságról és az együttműködésről szóló történet egy szívmelengető történet, amely egyesíti ezeknek a témáknak a lényegét, és rejtélyes sci-fi kalandgá változtatja őket.

Planet of Lana grafikai szépségével és atmoszférájával felülmúlja, és bár a játékmenete egyáltalán nem rossz, egyáltalán nem bonyolult, és ha már tapasztalt olyan játékokat, mint a Limbo és az INSIDE, nincs itt semmi új. A játékmenet szinte kizárólag mobil rejtvényekre, könnyű lopakodó elemekre és platformra épül.

Lana nem tudja közvetlenül megtámadni a botokat, ezért el kell osonni mellettük, el kell bújnia a magas fűben, és Mui segítségével magasabb helyekre, gombokkal stb. Mui-t arra kell irányítani, hogy maradjon vagy kövessen, rágja meg a vezetékeket, ugorjon egy bizonyos pontra, és így tovább. Ezekkel a részekkel általában az időzítés jelenti a legnagyobb kihívást.

Nagyon apró hibákba ütköztem a saját átjátszásom során, és bár ezek nem nagyon befolyásolták a tapasztalataimat, mégis elegendőek voltak ahhoz, hogy észrevehetőek legyenek. Például egy olyan jelenetnél, aminek az érzelmek és a győzelem hullámának kellene lennie, még mindig az előző jelenet kísérteties zenéje szólt, teljesen lerombolva a pillanat érzését, és ez a nem megfelelő hang csak egyszer hangzott el. Egy másik hiba, amellyel néhányszor találkoztam, úgy tűnt, hogy előfordult, amikor megpróbáltam gyorsan kilépni egy animációból. Ennek eredményeként a karakter egy szoborban marad, és nem tudott kölcsönhatásba lépni tárgyakkal vagy ugrani, amíg újra nem töltöm a mentésemet.

Kétségtelenül a Planet of Lana legkiemelkedőbb tulajdonsága a gyönyörű látvány. Rengeteg változatos táj, amin keresztül lehet sétálni, a sivatagoktól a buja erdőkön át a barlangokig és kopár gyárakig. Egy másik lenyűgöző elem, amelyet nem lehet teljesen megérteni a képek alapján, a kiváló kamera és operatőri munka. Annak ellenére, hogy egy 2D oldalsó görgetős kalandról van szó, ez a játék egyáltalán nem érzi magát korlátozva.

Gyakran nagy területeken a kamera pásztáz vagy nagyít, így a játékosok teljesen más képet kapnak. Ezzel soha nem volt probléma, soha nem érezte a reakciót vagy kényelmetlenséget, egyszerűen hibátlanul működött. Azt is meg kell említenem, hogy Mui mennyire élvezetes. Ez a kis macskaszerű lény boldogan harapja Lana sarkát a játék során, és egyszerűen imádnivaló.

Bár nincs párbeszéd, a hangsáv megfelel a látványban látható minőségi szintnek, és pontosan rögzíti a Lana előtt álló csúcsokat és mélypontokat. Érthető, mivel az eredeti filmzenét Takeshi Furukawa komponálta, egy nagyra értékelt zeneszerző, aki leginkább az olyan játékokban végzett zseniális munkájáról ismert, mint az Avatar: The Last Airbender, The Last Guardian és még sok más.

Röviden, a Planet of Lana egy lenyűgöző filmes kalandjáték, amely érzelmes hangsávjával kombinálva minden jelenetben szépséget sugároz. A rejtvények nem túl nagy kihívást jelentenek, de nehézségi fokban kiegyensúlyozottak, és ügyes történetmesélési médiumok. Lenyűgöző bravúr ez a Being Wishfully Studios fejlesztő első játékaként, és kíváncsian várom, hogy a jövőben mi jön még ki a fejlesztőktől. Összességében egy nagyon jó játék, amely nem bánja, ha a helyén marad, és néhány órányi minőségi tartalmat kínál ahhoz képest, amilyen. Nagyon jól éreztem magam ezen a játékon, néhány nagyon feszült pillanat, néhány nagyon gyengéd pillanat és néhány pillanat kissé unalmas volt, de ez az egyik 2024-es platformer remekmű a Nintendo Switch számára.

Overall
9/10
9/10
 • Grafika - 10/10
  10/10
 • Sztori - 8.5/10
  8.5/10
 • Zene - 9/10
  9/10
 • Játékmenet - 8.5/10
  8.5/10

Játék áttekintése ArcRunner

Játék áttekintése Withering Rooms