in

Játék áttekintése GRIME Definitive Edition

Néhány napja nem tudtam a GRIME létezéséről. A Nintendo Switch Store-ban található képek böngészése után azonban azonnal felkeltette a figyelmemet sötét, mégis gyönyörű látványvilága, valamint a csontokkal és zsigerekkel teli szürreális környezet bemutatása miatt. Számomra elég lenyűgöző volt. Ráadásul egy jó ideje nem játszottam egy jó Metroidvaniával, szóval ez tökéletes címnek tűnik, hogy csillapítsam az éhségemet. De amint játszottam az első perceket, rájöttem, hogy ez a játék sokkal jobb, mint amire számítottam.

A GRIME Definitive Edition a GRIME Nintendo Switch portja, amely először 2021-ben jelent meg PC-re, most pedig három évvel később, 2024. január 25-én a Nintendo Switchre is. Az eredeti játék tartalmán kívül ez a végleges verzió tartalmazza az összes korábban kiadott DLC-t, valamint az új és végleges DLC Parting Shade-et, amely nagyszerű lehetőséget kínál azoknak, akik lemaradtak ennek a nagy sikerű játéknak az élményéről.

Kezdjük a játék bevezetőjével, vagy inkább még korábban. Ez alatt magát a főmenüt értem. Mi az érdekes itt? A zenéről a Dark Souls sorozat néhány zenekari darabja jut eszembe, amelyeket a mai napig hallgatok néha. Mondhatom, ez egy nagyszerű első benyomás. Szerencsére ezt a minőséget a teljes futam során megőrzi, és csak dicséretem van a hangsávért.

Ezenkívül a GRIME egy sötét és bonyolult világban játszódik. Csúnya és torz kőből készült lények kóborolnak a földön. Különös és nyugtalanító látvány tárul elénk, tele sápadt szemekkel a mozdulataid nyomán, a kezed kilóg a földből, mintha maga a világ nyelte volna el élve a lényeket. Mintha átkozott lenne a világ, és nagyon tetszik ez a dizájnválasztás.

Amikor először kezdesz játszani a GRIME Definitive Edition játékkal, egy zavarba ejtő bemutatkozás fogad, amiben úgy érzed, mintha csak egy gyengéd lennél egy barlangban, akinek célja más lények megölése, felszívása és növekedése. Az elején még fegyver sincs, így a Parry rendszerre kell hagyatkozni, ami történetesen az egyik legfontosabb mechanika. Ez újratölti az úgynevezett lélegzetrudat, amely ott van a gyógyító bájitalok helyett. Miután feltöltötte, használhatja egészségének gyógyítására. Arra kényszerít, hogy harc közben agresszívebb legyél, amit kerestem.

Hamarosan megkapja a fegyverét. Sok fajta létezik, a könnyű és gyors kardoktól a nehéz kalapácsokig, de mindegyik közelharci fegyverekre épül. Természetesen megvannak a saját kombóik és speciális mozgásaik, amelyek hasznossá teszik őket különböző helyzetekben. Ezenkívül úgy tűnik, hogy biológiai eredetűek, mivel alakjuk időnként mutálódik. Azonban nincs más harcstílus, mint a mágia. Még a szerepjáték mechanikája és statisztikái is egyszerűek, így nem hozhat létre különálló összeállításokat. Ez az egyetlen bajom ennek a játéknak a játékmenetével kapcsolatban, mivel nem kínál elég újrajátszhatóságot.

Még ha a játékból nem is hiányzik ez a részleg, a gyönyörűen kialakított, összekapcsolt környezettel, a magával ragadó történetmesélésekkel, valamint a változatos ellenségekkel és főnökökkel felejthetetlen élményt nyújt. Minél többet játszottam, annál kevésbé törődtem az említett hiányosságokkal és teljesen elmerültem ebben a világban.

A GRIME eleinte nem sokat foglalkozik a narratívával, inkább lassan fedi fel a titkait, így először csak apró részleteket kapsz a történetből. Ennek ellenére jól működik, és kellemesen meglepődtem, amikor megláttam, hogyan is működik ez a világ valójában. Fontos, hogy az egyszerű feltevés így is marad anélkül, hogy a saját érdekében túl bonyolult lenne. Kicsit nehéz leírni a premisszáját anélkül, hogy elrontanám, ezért csak annyit mondok, hogy a lehetséges világvége körül forog, és hogyan reagálnak rá a lakói. Lehet, hogy nem hangzik eredetinek, de ennek ellenére élveztem.

A platform részek is fontos részét képezik. Bár eleinte meglehetősen egyszerűek, amint hozzáférsz az olyan funkciókhoz, mint a kötőjel, a dupla ugrás és a gömb átvitel, a környezeti akadályok sokkal nehezebben kezelhetők. Ráadásul elérhetetlen területeket is elérhet, és megszerezheti azokat az édes jutalmakat.

Minden, amit említettem, a harc élvezetes annak ellenére, hogy egyszerű. Különféle ellenségei és főnökei mindig megpróbálnak meglepni, és különösen a boss-harcokat kell dicsérnem, mivel némelyikük igazán nagyszerű és hihetetlenül kreatív, mind vizuálisan, mind játékmenetben. Sokukban még a fent említett platformos szekciók is megvannak, amelyek nagyon megfűszerezik ezeket a találkozásokat.

A GRIME Definitive Edition problémáinak többsége a technikai teljesítménnyel kapcsolatos, úgy tűnik, hogy a Nintendo Switch port már régóta fejlesztés alatt áll, de a fejlesztők a technikai teljesítményt illetően hiányosságokat ejtettek. Például a játék akadozik, ha nagyszámú ellenséggel találkozik, és néhány rejtett terület homályossá válik, amikor belép. Természetesen nem ez a játék az első, amelyre ez a sors jut, és ez a legtöbb Nintendo Switch portos játékkal megtörténik. Ezek a problémák frissítések kiadásával javíthatók.

Összességében nyugodtan tudom ajánlani a GRIME Definitive Edition-t a Metroidvania rajongóknak és azoknak, akik egy kihívásokkal teli címre vágynak. Annak ellenére, hogy jobban szerettem volna egy kicsit bonyolultabb harcrendszert, minden más szempont kárpótol, és izgalmas tizennégy órás kalandot tesz lehetővé.

Nyilvánvaló, hogy a fejlesztő Clover Bite nagy szenvedélyt fektetett bele ennek a játéknak a megalkotásába, és akár a maga műfajában a legjobb címekhez is hasonlítható. De sajnos ennek a Definitive Edition verziónak a tapasztalatai a Nintendo Switch konzolon számos olyan problémával járnak, amelyek megakadályozzák, hogy teljes és tökéletes játék legyen.

Overall
8/10
8/10
 • Grafika - 8.5/10
  8.5/10
 • Sztori - 7.5/10
  7.5/10
 • Zene - 9/10
  9/10
 • Játékmenet - 7/10
  7/10

Játék áttekintése Anomaly Agent

Játék áttekintése Pretty Girls Klondike Solitaire PLUS