in

Játék áttekintése Cryptrio

Amikor először láttam a Cryptrio videóját és képeit a Nintendo Switch Store-ban, felkeltette az érdeklődésemet ez az egyedülálló kirakós játék. Néhány hónappal ezelőtt megvettem az eredeti Puyo Puyo Tetrist, mert időnként kedvem támad egy mókás kirakós játékhoz.

Mivel minden darab egyedi megjelenésű volt, és sztereotip RPG-szörnyeket tartalmaztak, felkeltette az érdeklődésem, hogy ez hogyan érinti a mechanikát. Sajnos, mivel nincs több játékmód a koncepció megvalósításához, nem olyan mély vagy lebilincselő, mint reméltem. A Cryptriót a Checkered Ink fejlesztő fejlesztette ki, és ugyanaz a cég adta ki 2024. április 11-én más platformokra és konzolokra.

Annak ellenére, hogy a rejtvények mechanikáját használják a szörnyek és a főnökök elleni küzdelemben, a Cryptrio játékmenete mögött nincs cselekmény. Egyszerűen csak elindítja, és azonnal akcióba lép. A rejtvények megoldása erőfeszítést és kreativitást igényel, de ha a fejlesztő tudna létrehozni egy sztori módot, az nagyon szükséges tartalmat adna hozzá.

Hogy őszinte legyek, a Cryptrio-t Tetris játéknak tartom a darabok kockás alakja miatt. Mivel azonban három egyforma érintéssel törli a darabokat, ez közelebb áll a Puyo játékhoz. Mindenesetre erről a verzióról nincs sok mondanivaló. Mivel csak egy mód áll rendelkezésre, kevés olyan tényező van, amely megváltoztatja a játékmenetet. Ahogy a darabok egyenként esnek, próbálja megtalálni az optimális helyeket a tábla körül helyezéséhez, hogy ne érje a plafont.

Ha lehetséges, egy lánc felállítása úgy, hogy az egyik készlet törlése más darabok gyűjtéséhez vezessen, nagyszerű módja a pontgyűjtésnek. Ha már játszottál néhány percig, és maximalizálod a főnök egészségét, a játékmenet nem fog megváltozni, amíg meg nem halsz.

Nem jönnek létre új típusú alkatrészek, nincsenek olyan erőkifejtések, amelyek megmentenék a zavartól, és úgy tűnik, hogy az esési arány nem is nő egy bizonyos küszöbön túl. Ez a cím valóban hasznos lehet más módokkal, amelyek néhány kör kipróbálásával megváltoztathatják a játékmenetet. Például egy vs mód sok variációt adott volna a játékmenethez.

A Nintendo Switch játékvezérlői nem nagyon reagálnak. Mivel nem is forgatod a blokkokat, az egyetlen irányításod a játék felett az, hogy a helyükre helyezed őket. Lehetősége van azonnal eldobni a blokkot, amikor megjelenik, vagy növelheti az esési arányt. Nehéz lehet, ha elég gyorsan mozgatja a darabot balra vagy jobbra. Amikor balra vagy jobbra próbáltam kormányozni, kissé lassúnak vagy késedelmesnek tűnt, még akkor is, ha megnyomtam a kívánt gombot. Biztos vagyok benne, hogy ennek egy része a haladással növekvő sebességnek köszönhető, de úgy gondolom, hogy ez érzékenyebb lehet.

Vizuálisan, csakúgy, mint más blokk alapú rejtvények esetében, a Cryptrio-nak futás közben alig van látnivalója. A főnökökön kívül csak a menük és a fekete háttér látható. Talán részben az egyszerűségéből adódóan, mindegyik darab jól kitűnik egyedi formáival és merész színeivel. Mindaddig, amíg nem esel pánikba, vagy nem fogy ki a helyed, nem okozhat gondot a keverés.

Ami a hangeffektusokat illeti, amennyit megtudok, egyetlen dal van, ami folyamatosan játszik. Nem rossz dal, és chiptune stílusban van. El kell ismerni, hogy a csengődal megkomponálásához használt néhány zaj miatt sziszegve hangzik. Szerintem nem rossz vagy túl zavaró, de ha sokáig ragaszkodsz a játékhoz, valószínűleg a saját zenémet hallgatnám helyette. Vannak hangeffektusok, amikor blokkokat törsz és károsítod a főnököt. Bár játékra jók, ha lenémítod a játékot, nem maradsz le egyetlen fontos információról sem.

Végül, tekintettel arra, amit más fejlesztők egyedi kirakós játékokkal csináltak, úgy gondolom, hogy a Cryptrio többet tudna tenni azért, hogy lenyűgözőbb élményt teremtsen. Ennek már megvannak a saját irányelvei és mechanikája, de több tartalomra és motivációra van szüksége ahhoz, hogy ragaszkodjon hozzá. Csak akkor ajánlom ezt a játékot, ha Tetris rajongó vagy.

Ha igazán szeretnék egy kirakós játékot végtelen toplista móddal, valószínűleg csak a Tetrist használnám. Érdekes módon eltereli a figyelmet, de nincs benne az a wow-faktor, hogy órákon át szórakoztasson. Néhány kíváncsi ember azonban felveszi és kipróbálja a Cryptriót, de nem valószínű, hogy sokat fog kihozni belőle, hacsak nem ad hozzá több módot, amelyek érdekesebbé teszik az általános élményt.

Overall
7/10
7/10
 • Grafika - 8/10
  8/10
 • Sztori - 6.5/10
  6.5/10
 • Zene - 6.5/10
  6.5/10
 • Játékmenet - 7/10
  7/10

Játék áttekintése The Pale Beyond

Játék áttekintése The Gap