in

Játék áttekintése The Pale Beyond

A The Pale Beyondban el kell döntened, hogy milyen a jó vezető. Ezt az indie túlélési címet határozottan alulértékelt gyöngyszemnek nevezném. Noha egy-két órába telt, mire megszerettem a játékot, egyszer sem akartam letenni. Ezekkel a karakterekkel szerettem volna ebben a világban maradni, ameddig csak lehetséges.

Ez egy olyan játék, ahol igazán átérezheti azt a szívet és lelket, amit beleadtak. Az elmúlt években sok olyan címet tapasztaltam a túlélő műfajban, amelyek gyakran olyan nehéz környezetbe sodornak, ahol nem egyértelműek az élet-halál döntései. Szerencsére még mindig vannak nagyon jó példák az indie játékok között, amelyek élet-halál pillanatokban újrateremtik a nehéz döntéseket. A Bellular Studios fejlesztő Pale Beyond című filmje pontosan az a cím, amelyre évek óta várok, és minden bizonnyal ez a legjobb pólusharc története, amit valaha olvastam. Valójában a történet és a játékmenet nagyon jól kéz a kézben jár, és olyan feszültséget kelt, amely soha nem oszlik el a végéig.

Shaw tisztként játszol, a Temperance első tisztjeként, Hunt kapitány után a második helyen, akinek az a feladata, hogy megtalálja egy évekkel ezelőtt eltűnt, de soha vissza nem tért hajó titkait. Az egész utazásodat titokzatosság övezi, és lassan ráébredsz, hogy a dolgok egyáltalán nem azok, aminek elsőre látszanak. A prológus kissé lassú kezdése után egy nagyon egyedi és szerethető szereplőgárdával találod magad.

Idővel elkezdesz kötődni hozzájuk, gyökeret eresztel nekik, és mindent megteszel, hogy boldoggá tedd őket. Végtére is, ha hónapokig a jégen ragadsz, az a barátkozás egyik módja. A történet minden szereplője nagyon jól meg van írva, és eltart egy ideig, amíg igazán megismerjük őket, és megértjük, mi tesz mindenkit boldoggá. Aztán ahogy összemelegednek és beszélgetnek veled, többet megtudhatsz arról, kik is ők valójában.

Anélkül, hogy túl sok információt adnánk ki, ennek a játéknak a története számos szívszorító pillanatot, nehéz döntést, kellemes meglepetést és meglepő fordulatot tartalmaz, amelyek visszamenőleg nagyon tartalmassá és különlegessé teszik az egész játékot. A befejezés(ek) is nagyon jól meg volt írva, és szépen lekötött mindent.

A játékmenet szempontjából a The Pale Beyond egy túlélési erőforrás-menedzsment játék, igen. De ne bonyolítsd a dolgot, mert ez egy történetvezérelt játék, sok párbeszéddel és választási lehetőséggel, amelyek befolyásolják a kapcsolatodat a csapatoddal. Az erőforrás-kezelési rész nagyon a Frostpunkra emlékeztetett (hideg környezet, szűkös étel, nehéz döntések), és ennek a játéknak az egyik legnagyobb rajongójaként a The Pale Beyond játékmenete is nagyon tetszett.

Alapvetően minden héten gazdálkodni kell az élelmiszerrel, a szénnel, az emberek ápolásával (vagyis a moráljával) és a beteg legénységgel, anélkül, hogy bármelyiket tönkretennéd, de a játék még nehézségeiben is sokkal elnézőbb, mint a Frostpunk. Íme néhány lehetőség arra vonatkozóan, hogy mit szeretnél a legénységeddel minden héten kiosztani, bár el kell ismernem, hogy a játék körülbelül felében nincs sok dolga a csapatodnak, és a végén néhány tétlen kezed van.

Nem tudom áttekinteni a The Pale Beyond című filmet anélkül, hogy ne említené legcsodálatosabb aspektusát, a művészetet. A kézzel rajzolt karakterek és környezetek részletessége őrülten lenyűgöző! Néhány, ha nem a legszebb portré, amit valaha videójátékban láttam, teljesen lenyűgözött a rengeteg különféle alkotás, amit ehhez a játékhoz készítettek!

Majdnem 30 különböző karakterrel találkozhatsz, különböző arckifejezésekkel és fizikai állapotokkal, és számtalan környezetbe lépsz be, amelyek mindegyike nagyon magával ragadó, élénk, kreatív és egyszerűen gyönyörű. Néhányuk csak néhány másodpercig volt a képernyőn, így mindig készen volt az ujjam a képernyőkép gombjára. Egyszerűen nem tudom eléggé dicsérni ennek a játéknak a művészetét.

Egy másik dolog, amit nagyon dicsérni kell, az az OST és a hangtervezés. A filmzene mindent tartalmaz, fülbemászó dallamok a pihentető jelenetekhez, érzékenyebb dolgok a súlyos helyzetekhez és hasznos dallamok az összes szívmelengető részhez, és mindez nagyon illik. A hangtervezés is nagyon részletgazdag volt, ami sokat adott az elmélyüléshez.

A Pale Beyond végül egy vizuális regénybe torkollik, némi erőforrás-kezeléssel, amely magával ragadhat, ha nem vigyáz. A játék nagyszerű munkát végez a kapcsolatkezelés áthidalásában is a személyzeti morál és a személyes szemszögből. A játék művészete és zenéje nagyon élvezetes, és ami a legfontosabb, konzisztens a játék során. Nem hiszem el, hogy ezt mondom, de ez a harmadik játék, amivel játszottam a Fellow Traveler fejlesztőtől, és a harmadik egyedi indie játék, amelyre még évekig gondolni fogok.

Overall
8.8/10
8.8/10
 • Grafika - 9.5/10
  9.5/10
 • Sztori - 9/10
  9/10
 • Zene - 8.5/10
  8.5/10
 • Játékmenet - 8/10
  8/10

Játék áttekintése Tales of Kenzera: ZAU

Játék áttekintése Cryptrio