in

Játék áttekintése Saltsea Chronicles

A Saltsea Chronicles egy színes, interaktív történet-kaland az eltűnt legénység megtalálásáról, amelyet a “Die Gute Fabrik” fejlesztő tervezett és fejlesztett. Néhány éve játszottam a Mutazione-val, a fejlesztő előző játékával, és élveztem. A játékmenet szempontjai gyakran valamelyest lelassították a játékélményt, de a játék tagadhatatlan témája az volt, hogy rengeteg kreativitás és szenvedély merült fel egy ilyen műalkotás elkészítésében. Így amikor megláttam, hogy a Die Gute Fabrik kiadott egy újabb zseniális és bájos játékot Saltsea Chronicles néven, még érdekesebb karakterekkel, úgy döntöttem, hogy először is megnézem, minimális előzetes kutatással. Ennek a játéknak a kidolgozott világépítése, karakterei és története sikerült vonzanom. Mutazione hangulata van, és ugyanazokat a témákat dolgozza fel újra, de így is nagyon jó.

Először is, ennek a játéknak a művészi kialakítása valóban kivételes. Egy buja világ gyönyörű színpalettákkal, amelyek teljesen kreatívan vannak megtervezve, és a karakterek csodálatosan rokoníthatóak, nemcsak klasszikus módon, például lenyűgöző színpalettákban, hanem az egyes területek, épületek, karakterek értelmezésében is. Azáltal, hogy túllép a hős utazásának határain, a játék egy gazdag világot szabadít fel, ahol a játékos érezheti az önrendelkezést, az összetartozást és a részvételt valami fontosban. A numerikus mutatók eltávolítása és érzelmi kapcsolatokkal és személyes élményekkel való helyettesítése valóban olyan, mintha együtt kalandoznánk.

Másodszor, ebben a játékban a karaktertervek a kedvenceim, részben azért, mert bár a felszínen absztraktnak tűnhetnek, több szépséggel és szélességgel bírnak, mint bármely más játékban, filmben, tévéműsorban vagy képregényben. Az emberek vizuális sokszínűsége jobb és értelmesebb, és ez a sokszínűség és szélesség tükröződik a játék témáiban és narratívájában. Ez egy történet a közösségről, a gyógyulásról, a növekedésről és a reményről. A stáb főszereplőként nagyon szórakoztató, és a kapcsolataik iránti vágy az egyes szigeteken hozott döntések révén valóban megmutatja a közösségként való fellépés fontosságát.

Mechanikailag dicsérem, ahogy a játék gyerekjátékká teszi a mentési állapotok és új választások felfedezését és trükközését. Ez a formátum a felfedezésre ösztönzi a Mutazione játék sokkal továbbfejlesztett módját, felbecsülhetetlen értékűvé téve minden lehetőséget a saltsea világának és játékosainak megismerésére. Hangsúlyoznom kell, hogy ez egy történet-vezérelt játék, minimális játékmenettel, néhány választási lehetőséggel a következő helyszínre ugráshoz, de semmiféle rejtvénymegoldás vagy akciósorozat.

A Saltsea Chroniclesben ismét egy jól megírt, szerethető kívülállók alkotják, akik elragadó jellemfejlődéssel rendelkeznek. A tragikus katasztrófa után feltörekvő alternatív társadalmak egy átfogó történetet mesélnek el, amely a természetfelettibe fordul, ragyogó hangtervezés, művészet és animáció kíséretében. Nincsenek olyan rejtvények, amelyek elvonják a figyelmét a narratíváról és kirángatják az elmélyülésből, és egy olyan történet, amely sokkal mélyebb, mint elsőre tűnik.

A Mutazione-val ellentétben a Saltsea-ban nem főszereplőként játszol, hanem válthatsz a legénység tagjai között, akik közül gyakran választhatsz. Rengeteg olyan döntést kell meghozni, amelyeknek valódi következményei vannak, bár abból, amit összegyűjtöttem, ezek nem lehetnek jók vagy rosszak, és csak különböző történetekhez vezetnek az út során. Saltsea világa szélesebb és összetettebb. Hatalmas mennyiségű párbeszéd található a könnyen elérhető évadismétlésekben, amelyeket különböző mentésekre oszthat fel. Van egy kártyajáték is, amit általában nem szeretek, de meglepően egyszerű és más a helyszín (és ráadásul teljesen opcionális).

Mellékesen megjegyzem, hogy ebben a játékban vannak olyan karakterek és helyszínek, amelyek szerintem a választások és a karakterfejlődés között rejtőznek. Ez nem rossz, és több újrajátszhatóságot ad a játéknak. Ez mutatja az írás mélységét, de én személy szerint úgy érzem, hogy a döntéseim őszinték voltak, és valószínűleg nem játszanék más választásokkal, mert azt tettem, amit játékosként helyesnek éreztem. Megint semmi köze a játékhoz, de szerettem azt, akivel találkoztam és akivel utaztam, így ezeket az emlékeket érintetlenül megőrzöm.

Vizuálisan a Saltsea Chronicles egy műalkotás. Kézzel rajzolt grafikája különösen vonzó, élénk színei és bonyolult beállításai életre keltik a játék környezetét. Az idézetet kísérő hangsáv csodálatosan kiegészíti a látványt, megadja a hangot és fokozza a narratíva érzelmi hatását.

Összességében a Saltsea Chronicles egy csodálatos év végi meglepetés az egyik kedvenc fejlesztőm közül. Ez egy zseniális játék narratívával, amely nem fél elmélyülni a keményebb témákban sem. Ez a játék kötelező darab mindazok számára, akik egyedi és befelé forduló kalandra vágynak megnyerő karakterei, lenyűgöző története és lélegzetelállító látványvilága miatt. Ha érdekelnek az izgalmas és történetekre épülő játékok, mindenképpen tapasztald meg ezt a játékot.

Overall
8.8/10
8.8/10
 • Grafika - 9/10
  9/10
 • Sztori - 8.5/10
  8.5/10
 • Zene - 8.5/10
  8.5/10
 • Játékmenet - 9/10
  9/10

Játék áttekintése Wild Dogs

Játék áttekintése Neko Journey