in

Játék áttekintése Classified France ’44

Az elmúlt években a körökre osztott stratégiai játékok jelentős népszerűségre tettek szert más videojátékok körében, amelyek mindegyike magával ragadó taktikai élményt kínál a játékosoknak. Ennek a műfajnak a megjelenése a folyamatos fejlődés eredménye, amelyet a fejlesztők azon képessége vezérel, hogy újraértelmezhessék a játékmechanikát az egyre változatosabb és vonzóbb környezetekben. Láttunk már olyan játékokat, mint az XCOM a maga idejében, képes volt innovatív módon értelmezni a műfajt, olyan egyedi kontextusokkal összekapcsolva, amelyek a képernyőn túlra is felhívhatják a játékosok figyelmét, esetenként olyan jellegzetes részletekkel gazdagítva, amelyek megkülönböztethetik a játékot a többitől. Egy friss példa a Classified: France ’44, amelyet az Absolutely Games fejlesztett ki, egy stúdió, amely úgy döntött, hogy kiad egy körökre osztott stratégiai játékot, amely a második világháborúban játszódik az XCOM sorozat hangulatával.

1944. június 6. olyan dátum, amely megmarad a kollektív emlékezetben, mert a modern történelem egyik legfontosabb és legsorsdöntőbb pillanata. Azon a napon, amelyet D-napnak neveznek, a szövetséges erők példátlan partraszállást hajtottak végre Normandia tengerpartjain, megnyitva az utat a nyugati front előtt a tengelyhatalmak ellen a második világháború alatt. A Classified France ’44-ben egy különleges erők csapatának vezetőiként játszunk, akik készen állnak arra, hogy a pályára vezessenek egy sor küldetés során, amelyek a normandiai partraszállás előkészületei, mindössze ötven nappal a kezdés után.

Sztorifejlődése nagyon gyors tempót követ, hasonlóan például az XCOM-ban már látottakhoz, ahol a játékosoknak el kell dönteniük, hogy hova telepítsék egységeiket a pályán. A játék térképe teljes egészében Franciaország területén található, és a különböző régiók a játékban jelen lévő három frakció jobb azonosítását szolgálják. A cél alapvetően az, hogy nagyszámú küldetést hajtsanak végre e csoportok által ellenőrzött területeken, hogy elnyerjék támogatásukat, miközben segítik a szövetségeseket a normandiai partraszállás során. A játék felépítéséből adódóan ez a rendszer sokat segít a cselekményfejlődésben, és arra ösztönzi a játékost, hogy különböző utakat vagy utakat válasszon, amelyek jobban megfelelnek az adott pillanatban alkalmazni kívánt személyes stratégiának.

A Classified France ’44 egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy több végződése van, ami valószínűleg arra kényszeríti a kemény játékosokat, hogy többször is megküzdjenek a kampánysal, és kihasználják a különféle nehézségeket, beleértve a hardcore módot is. Ezáltal az ezen a területen szerzett tapasztalata más és egyben nagyobb kihívást jelent. Az Absolutely Games által kifejlesztett cím pontosan betartva az összes szabályt, amely egy megfelelő körökre osztott stratégiai játék létrehozásához szükséges, ezért nem hagyott maga után semmi irigyelnivalót az iparágban.

Ennek a játéknak a taktikai játékmechanizmusa az XCOM-ra emlékeztet, és gyakran stratégiai gondolkodásra és az állandóan változó csatatérhez való alkalmazkodásra ösztönöz. Kiválasztod a szinteket a csatatéren, majd legfeljebb 4 csapattagot küldhetsz a csatatérre. A Battlefield egy szabványos körökre osztott hálózati játék (hasonlóan az XCOM sorozathoz), ahol az ellenség és mi magunk versenyeznek egymással a térképen.

A körökre osztott stratégiai játékok kulcsfontosságú eleme, a stratégiai térkép rész lehetővé teszi a játékos számára, hogy gondosan megtervezze, hol találja el az ellenséget, és válassza ki a stratégiát, miközben a különféle elérhető menükben az alaptábor és a katonákhoz rendelt felszerelés megvalósítására szolgál. Ez az alaptábor nemcsak a kampány során általunk vezetett munkacsoport tagjaival való találkozást teszi lehetővé, hanem a velük való kapcsolatunk elmélyítését is. Minden küldetés után aktiválhatunk egy opcionális párbeszédet, ahol az aktuális karakter elmond valamit a múltjáról vagy másodlagos feladat elvégzésére irányuló vágyáról.

Az igazi paraméter, amelyre figyelni kell a játék során, a Morale, mivel amikor eléri a nullát, akkor olyan romboló állapotot hoz létre, amely megakadályozza, hogy az egység a köre során bármiféle műveletet hajtson végre. Ez a szempont, bár jelentéktelennek tűnhet, a stratégia szerves részévé válik, és ellened is kiaknázható, hiszen a mesterséges intelligencia nem dob el senkit a választott nehézségtől függetlenül.

Technikailag Classified: France ’44 remek címnek tűnik, és nagyon jól teljesít Xbox konzolokon. Vizuális szempontból azonban nem egyszerűen kivételes. A környezet hű a történelmi környezethez, és a tervezési fronton is jól sikerült. Meg kell azonban jegyezni, hogy a sokszögű karaktermodellek megjelenítése közelről nagyítva nem túl fényes. Illetve hangeffektusok terén nem túl kiemelkedő és nem is nagyon lehet róla mondani. Időnként még kisebb hangproblémákkal is találkoztam a játék során.

Összességében a Classified France ’44 figyelemre méltó és kiváló kiegészítője a második világháborúban játszódó körökre osztott stratégiai játékok műfajának. Lebilincselő narratívájával, átgondolt játékmeneti mechanikájával, valamint a stratégia és a mozgástervezés kiemelésének képességével ez a cím kielégítő élményt kínál a műfaj rajongóinak. Néhány technikai és audio korlát ellenére a játékot kiváló és vonzó ajánlatként mutatják be, amely több órányi szórakozást garantál a számos stratégiai lehetőségnek és a rendelkezésre álló különböző befejezéseknek köszönhetően.

Overall
8/10
8/10
 • Grafika - 7.5/10
  7.5/10
 • Sztori - 9/10
  9/10
 • Zene - 7/10
  7/10
 • Játékmenet - 8.5/10
  8.5/10

Játék áttekintése Piggy Gambit

Játék áttekintése Smalland: Survive the Wilds