in

Játék áttekintése Madden NFL 23

A híres Electronic Arts cég egyik legnépszerűbb sportstílusú játéka a Madden NFL franchise, amely minden év augusztusában jelenik meg. Ennek a népszerű sportkomplexumnak nagyon érdekes eredettörténete van, amely a híres John Maddenhez, az amerikai futball legendájához kapcsolódik a pályán és azon kívül is. Amikor Mr. Trip Hawkins, mint az EA alapítója egy új sportstílusú játékot akart fejleszteni, elment John Maddenhez, hogy felírja a nevét új termékére. De a már visszavonult, egykori NFL-edzőből lett TV-műsorvezető, John Maddennek volt egy kikötése: az új játéknak valódi 11-11-es stílusú szimulációnak kell lennie. Hawkins beleegyezett a javaslatába, így megszületett a videojátékok történetének egyik leghíresebb sportfranchise-ja. Ez a gyűjtemény 1988-ban kezdte meg működését, és számos kiadása jelent meg máig. Noha ennek a játéknak az új verziója új funkciókat is tartalmaz, számos olyan probléma van benne, amelyek megakadályozták, hogy a megjelenés időpontjában kiaknázza teljes potenciálját.

A Madden NFL 23 nagyon hasonlít a sorozat korábbi részeihez, bár összességében még mindig nagyon jó futballjáték. Természetesen ez az új verzió egyedülálló helyzetben van, mivel John Madden közvetlenül 2022 kezdete előtt halt meg. Mint ilyen, ez az új verzió az első Madden játék, amelyet posztumusz adnak ki. A játékfejlesztő, az EA Sports egyértelműen a férfi előtt szeretne tisztelegni azzal, hogy a játékba felveszi a “John Madden Legacy” című részt, ahol az AFC és az NFC csapatok ugyanúgy versenyeznek, mint az éves NFL Pro Bowl az Oakland Coliseumban. játékot “The Coliseum” néven) szimulálta.

Természetesen a fejlesztők ezt figyelemreméltóan jól csinálták, azonban a játék többi része inkább csak végigmenni látszik. A Madden NFL franchise az első verzió megjelenése óta mindig is igyekezett valósághű játékmenetet nyújtani, ezért minden évben sok új ötletet alkalmaz a játékában. Ez az ambíció idén több kulcsfontosságú új funkció formájában jelentkezik, beleértve a FIELDSense-t, amely nagyban befolyásolta az általános tartalmat. Valójában a Madden sorozat hosszú idő óta először érzi jól magát ezzel a kiadással, az elvégzett változtatások hasznosak, de nem forradalmiak. A “Madden Ultimate Team” szekció vagy mód, amely a korábbi verziókban is jelen volt, számos jelentős fejlesztést kapott a Madden NFL 23-ban. Itt elkészítheti saját álomlistáját a jelenlegi NFL-sport szupersztárokról. Az idei kiadás azonban egy új Field Pass rendszerrel egészült ki, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy naprakész jutalmakat szerezzenek egész évben.

Ez az egyik oldalsó mód, amely ingyenes csatapasszokként működik, és játékonként és hétről hétre jutalmazza Önt. Ez a rendszer teljesen innovatív és újszerű, de sajnos az alkotók nem tudták jól kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, emiatt a megjelenéskor sok probléma volt vele, a többi új mód jórészt felejthető. A Madden 23-ban végrehajtott fejlesztések és fejlesztések többsége hibás játékká teszi, de ez egyértelműen jelentős előrelépés a sorozat számára, amelyet a jövőbeni kiadások kompenzálni fognak.

Ebben a verzióban továbbra is jelen van a franchise mód, amelynek során úgy kell tervezned és stratégiát készítened, mint egy NFL-vezetőedző, hogy csapatod a legmagasabb rangra kerüljön. Ebben a részben szerződéseket köthet különböző ügynökökkel, és mélyebb tapasztalatokat szerezhet a játékról. A szabadügynökök ezentúl nem csak a pénzt és a csapat presztízsét veszik figyelembe, amikor eldöntik, hol írnak alá. Természetesen annak ellenére, hogy ezt a részt az előző verzióban vezették be, még mindig problémákkal kell szembenéznie. Az ehhez a verzióhoz hozzáadott fő funkció a FieldSENSE, amely a leírás szerint teljesen új alapja a játékmenet fejlesztésének és tervezésének, és alapvető változást hoz benne. A FieldSense valósághűbb réteget ad az általános játékélményhez, kezdve attól, hogy a futóhátvédek viszik a labdát, egészen a támadó és védekező játékosok közötti interakcióig. Ezzel a funkcióval a Madden NFL 23 játékmenete négy ágra osztható, ezek közé tartozik a Hit Everything, Skill-Based Passing, 360 Cuts és Wide Receiver vs. Double Back Battles, amelyek mindegyikének megvannak a maga sajátosságai.

Az egyik probléma, amellyel a Madden NFL 23 küszködik, a játékosok mozgásának és a mesterséges intelligencia szimulációja, valamint annak nem túl érdekes, rosszul modellezett animációi. Ezzel a franchise-zal azonban az évek során nem a franchise mód és a furcsa hibák és az optimalizálás hiánya a fő probléma, hanem az, hogy a Maddens új verziói egyszerűen nem olyan szórakoztatóak. Ebben az új verzióban ennek a franchise-nak a régi módozatai visszatérnek, de ezek gyorsan eltemetnek a játékmenet mélyén, és azt a benyomást kelti bennünk, hogy a fejlesztők érdeklődése csökkent.

Ami a grafikát és a látványt illeti, ez a játék még mindig olyan, mintha egy NFL-játékot nézne. De ez nem jelenti azt, hogy a grafikával ne lennének gondok, például a tömegfelvételek nem mindig egyeznek, és többnyire nagyon rosszul vannak megtervezve és kevés a részletgazdagságuk. A közönség, a riporter hangja, valamint a környezeti elemek nagy hatással vannak egy ilyen érzés kialakítására, amit a játék során jól meg is fogsz valósítani. A szinkronjátékot tekintve a riporterek hangja hallható, ezen a téren pedig remek teljesítményt nyújt a játék. A játék bemondói olyan valósághűen számolnak be a meccsekről, hogy az ember úgy érzi, valójában a futballpályán van.

A Madden NFL 23 még fejlesztéseivel is alapvetően lemásolta a korábbi verzióinak kódjait és eszközeit, és új külsővel használta azokat. Úgy tűnik, hogy az EA ismét kudarcot vallott ennek az új verziónak a megjelenésével, amely nagyon gyenge teljesítményt nyújt, és még az új elemeket sem tudta maradéktalanul és helyesen használni a játékban. A Madden sorozat rajongói szilárdan hisznek abban, hogy ez az évtized nem volt jó időszak az EA futballszimulációs címei számára. A Madden NFL 23-nak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy elérje a szükséges szabványokat és felzárkózzon más sportcímekhez, amelyek többsége jobb minőségű, kevésbé bonyolult és tisztább identitású. Ez a verzió nem számít a legjobb számnak a franchise-ban, és ebben az esetben nagyon le kell engednünk az elvárásainkat, de az biztos, hogy nem rossz játék. Szerintem a Madden 22 sokkal jobb, mint ez a verzió.

Overall
6.9/10
6.9/10
 • Grafika - 6.5/10
  6.5/10
 • Sztori - 7/10
  7/10
 • Zene - 7/10
  7/10
 • Játékmenet - 7/10
  7/10

Játék áttekintése Temtem

Játék áttekintése Astronite