in

Játék áttekintése Capes

Ha a Capes-t kellene ajánlanom, akkor azt mondanám, hogy valami olyasmit képzeljek el, mint az XCOM: Chimera Squad. Van 4 fős osztagod, egyedi képességek mindenki számára, és rengeteg klassz dolog, mint a lefegyverzés, az ellenségek leszorítása a szélekről, az egyéni kezdeményezések száma, a buffok, a környezeti veszélyek és minden. A küldetések nagyobbak, mint egy szoba az XCOM: Chimera Squadban, és általában (de nem mindig) kisebbek, mint egy egész Chimera küldetés. Az egyik különbség az, hogy mindegyik ugyanazon a térképen játszódik, és nem váltunk automatikusan a fázisok között. Néha kikényszerítheted magad a pozícióból, de soha nem kényszerítenek ki egy jelenettel.

Nem igazán látom ezt a játékot önmagában rejtvénynek, azt mondom, hogy egy szuperhős játékhoz ez elég gyenge power fantasy. Marvel-filmeket néz vagy játsz, és igazi szuperhősnek érzi magát. Itt még a játék közepén és azon túl is ellenségek hullámaival kell szembenézned, és soha nem érzed úgy, hogy szuperhős vagy.

Ez a játék hősjátékként hirdeti magát, de ti inkább egy zsoldoscsapathoz hasonlítotok, mert szuperstílusos hősök vagytok. Normális emberek könnyen megölhetik őket, úgyhogy soha nem kerültem abba az erőfantáziába, amire számíthat. Ha a képregény műfaját szereti, a történet elég élvezetes. Ellenkező esetben igazán csalódni fog a játék cselekményében.

A játék felépítése körökre osztott, és minden körben irányítanod kell a karaktereidet meghatározott és korlátozott mozgások kiválasztásával, hogy az ellenségek legyőzésével teljesítsd a szakaszt. Egy figyelmeztetés az, hogy a Capes kezdetben nagyon rejtélyes, mint például az Into the Breach. Kevesebb hős, kevesebb ellenség, kisebb térképek minden harcot unalmassá tesznek, de amint megkapod a 4. és az 5. hősödet (így megnyílik a lehetőség a különböző csapatok számára egy adott küldetésre), a lehetőség tér jelentősen megnyílik. Amúgy még mindig kis, XCOM-szerű számokkal van dolgod (például kemény módban soha nem kapsz 5 Facet-nél többet), de annyiféleképpen lehet megnyerni a következő szinteket, ahány játékos.

A lényeg az, hogy a Capes a szuperhősök csatáiról szól, és a játék ezt nagyon-nagyon jól teljesíti, mind a küldetés, mind a szuperhős karakterek kialakításában. Maguk a szuperhősök és képességeik változatosak és érdekesek, míg én a kedvenceim felé vonzódtam, mindegyiket szórakoztató volt használni, különösen, ahogy erejük nőtt. Egy igazán kellemes érintés a két karakter képességeit ötvöző csapatok.

A forgatókönyvek is egyediek, és különböző kihívásokat kínálnak leállás nélkül. Valójában egy leheletnyi friss levegőnek találtam, amiben nem voltak olyan eljárási feladatok, amelyeket ismétlődőnek és érdektelennek tartok. Összességében a játékmenet nagyon szórakoztató volt – nem igazán érezted a kirakós játékot, bár az előre elkészített, képességfákkal rendelkező karakterekre korlátozódik.

Azt hiszem, a Capes fejlesztői hiányolták a hősök fantáziaerejét (miközben tisztelték azt, mint egy taktikai játékot, amely kihívást jelent a játékos számára), és a taktikai játékok által nyújtott fejlesztés. Az X-Comban úgy fejlesztheted csapatod csizmáit, hogy statisztikát emelsz, új felszereléseket kutatsz, és új képességeket választasz a legfelső szinten. Itt az egyetlen javulás a hősök számára az, hogy elkölti a pontokat, amelyeket meg kell szereznie értük (bár az eredmények mellett úgy tűnik, hogy van belőlük tisztességes mennyiség). Egy karakter szintet emelésével csak több képességet vásárolhat, de más segítséget nem kínál.

Az első kritika, ami szerintem hibás ezzel a játékkal kapcsolatban, az az, hogy nem tudod felépíteni a saját karakteredet. Bár láttam, hogy ez kikapcsolja az embereket, a hősök elég változatosak ahhoz, hogy valószínűleg megtalálja azt, amelyik a legjobban tetszik. A másik hibás kritika az, hogy ezt egy kirakós játékként írják le, holott egyáltalán nem az. Néhány oktató küldetés és talán egy-két küldetés is tetszik, de számtalan módja van a többi teljesítésének. Nem lennék meglepve, ha az emberek olyan módon és karakterkombinációkkal hajtanák végre a küldetéseket, amelyekről a fejlesztők álmodni sem mertek.

Egy kritika, amellyel egyetértek (és egy csalódás, amelyet korábban említettem), a szimulátor küldetések (amelyek már teljesített küldetéseket játszanak) és a másodlagos célok, a játék kulcsfontosságú szempontjai, amelyek segítenek a karakterek szintjének emelésében. Ennek ellenére ezek nem kötelezőek, és nélkülük is befejezheti a játékot, de ez nagyon nehéz lenne. Amellett, hogy pontokat veszítenek a kívánt karakterek szintre emeléséért, minden karakternek vannak küldetései, amelyek vagy opcionális járőrök, vagy kulcsfontosságú kampányküldetések.

Ha csak egy karaktert vagy akár egy párat figyelmen kívül hagysz, ezek a küldetések sokkal nehezebbek lesznek. Néha szerettem volna újrajátszani a küldetéseket, hogy új képességet szerezzek kedvenc karaktereimnek, máskor pedig késztetést éreztem arra, hogy egy karaktert szintet vegyek, hogy teljesítsek egy bizonyos küldetést a játékban.

Összességében a Capes-szel kapcsolatos problémák ellenére továbbra is élveztem az élményt, és mindenkinek ajánlom, aki szereti a szuperhősöket vagy a körökre osztott taktikákat. Míg egyesek azt mondják, hogy a Marvel’s Midnight Suns jobb vétel, sokkal kevesebb az ismétlődő csaták száma, nincs benne kapcsolatszimulátor, és jobban teljesít a valódi taktikai harcokkal és a szuperhős képességekkel a játékban. Biztosan nem javaslom teljes áron megvenni, de nagyon jól éreztem magam vele.
Overall
7.1/10
7.1/10
 • Grafika - 7.5/10
  7.5/10
 • Sztori - 6.5/10
  6.5/10
 • Zene - 8/10
  8/10
 • Játékmenet - 6.5/10
  6.5/10

Játék áttekintése Project 13

Játék áttekintése Xuan Yuan Sword 7