in

Játék áttekintése Project 13

A Project 13 egy anomáliás horrorjáték, ismétlődő hurokjátékkal, amely egy elmegyógyintézet egyik menhelyén játszódik. Úgy tűnik, hogy a játékot az “Exit 8” ihlette, és néhány félelmetes fordulattal egy másik szintre emeli az ihletett ötletet. Itt azt a feladatot kapjuk, hogy azonosítsuk az anomáliákat, amelyekkel elmenekülhetünk erről a helyről. Tetszik, hogy ennek volt egy kis sztorija, mivel a különféle anomáliákat érdekes felfedezni. A Project 13 jó munkát végez azzal, hogy más címet kínál, de a változatosság hiánya és egyéb problémák miatt a végtermék nem pontosan az, amit a felfedező horror rajongók kerestek.

Mindig is rajongok ezekért a “mi változott” játékokért, de a statikus kameraképernyők bámulása egyszerűen nem tesz jót nekem. Nagyon érdekesnek találom a megfigyelő játékokat, és úgy gondolom, hogy ez a műfaj sok lehetőséget rejt magában. 

Project 13 játékmenete is nagyon emlékeztet az “Exit 8-ra”, de véleményem szerint gyengébb, mint az ihletforrás. Itt egy teljesen zavaros koncepcióval állunk szemben, ugyanis a játék megkér minket, hogy 13-szor egymás után menjünk át egy folyosón, és ott észleljük az anomáliákat.

Szerintem sokkal hatásosabb, ha az ilyen műfajú játékok olyan helyeken játszódnak, amelyeket a legtöbben ismernek. A játék egy szanatóriumban játszódik, amiben rengeteg lehetőség rejlik, de az összhangulat és a megértés döntő a kitűnéshez és a játékosok kiválasztásához, ami szerintem itt csak részben sikerül. A „Project 13” játékmenete során emlékezned kell mindenre, amit csak tudsz, majd meg kell hoznod a választást, ha nincs anomália (nincs anomália vagy rossz helyen van) vagy valami rossz, és ha jól csinálod, akkor szinttel lépsz fel, ha hiba, visszaállítod nullára és kezded elölről. A gondos megfigyelés mellett vannak dolgok, amik feltűnnek, és lehet, hogy az életedért kell futnod, vagy nem.

Különféle anomáliákkal fog találkozni útközben, és ha valami megragadja a figyelmét, vagy akár meg is döbbent, akkor ezt a rendellenességet jelentenie kell, mielőtt elhagyja a folyosót. Ha jól csinálod a dolgokat, a játékszámláló felmegy, és amikor eléred a 13-at, esélyed lesz elmenekülni. Ezek az anomáliák sokféle dolgot tartalmaznak, amelyek néha mulatságosak, néha pedig egyszerűen hátborzongatóak: a szemetesben lévő levágott fejtől kezdve az ajtón át téged figyelő betegig, sőt még az Akasztott emberig is, és ezeknek az eseményeknek mindegyike jelentette a kapcsoló aktiválásával a folyosó elhagyása előtt.

Valójában sok kreatív anomáliát lehet felfedezni a 13-as projektben, néhány rejtett, néhány pedig rád ugrott! Emiatt valóban sok erőfeszítést igényel a normál környezet megismerése. Az én ízlésemnek túl sok anomália is van. Szerettem volna kevésbé nyilvánvaló anomáliákat látni, hogy a játékos kételkedjen, változott-e valami. De lehet, hogy csak nem volt szerencsém az anomáliák számával.

A játéknak változó időtartama is van, vagyis szerencsédtől és személyes képességeidtől függően addig játszhatsz, ameddig csak akarsz. Körülbelül 40 perc alatt sikerült egyszer befejeznem a játékot, de továbbra is szívesen lejátszom, hogy új anomáliákat fedezzek fel, és javítsam a pontszámomat.

Technikailag a Project 13 rengeteg erőforrást foglal el az Xbox konzolon, gyakran lassúnak találtam a mozgást, és a játék néhányszor összeomlott. A játékon belüli grafikus opciók ezt nem szabályozzák. Az optimalizálás sem a legjobb. Néhány hibával már az elején észreveszed, hogy betöltődnek, mivel a játék néha egy másodpercre lefagy, ami nem ideális az ilyen típusú játékokhoz. Ráadásul a viszonylag egyszerű jelenet ellenére a képkocka sebesség sem teljesen stabil.

A játék grafikája nagyon magával ragadó és hangulatos, megfelelő grafikával és hangeffektusokkal, amelyek a környezet és az effektusok érzetét keltik. A rendellenességek változatosak és néha finomak, és gondos figyelmet és gyors reflexeket igényelnek.

Összességében a Project 13 kemény és megbocsáthatatlan játék volt. A játék remekül néz ki, azonban sok apró hiba volt, ami a világítási hibák és az inkonzisztens hangok miatt kimaradt. A játék negatív pontjain kívül élveztem a játékot. Kihívás volt, és időnként szinte őrjítő, hogy megpróbáltam megtalálni minden apró dolgot, ami rossz volt a felületen. Véleményem szerint a legnagyobb probléma, amellyel a Project 13 küzd, az a változatosság hiánya az alapvető játékmenetben, és az, hogy megvásárolja-e vagy sem, meghatározza, mennyire élvezi az élményt. Ha azonban élvezted a 8 Exit játékélményt, és ha olyan játékot keresel, amely segíti a memória gyakorlását, és van néhány ijesztő eleme is, itt nem fogsz csalódni!

Overall
7/10
7/10
 • Grafika - 7.5/10
  7.5/10
 • Sztori - 8/10
  8/10
 • Zene - 6.5/10
  6.5/10
 • Játékmenet - 6/10
  6/10

Játék áttekintése Ratyrinth

Játék áttekintése Capes