in

Játék áttekintése Ugly

Néha mélyen égető érzést érez a mellkasában, miközben filmet néz vagy regényt olvas. Valami olyasmi, ami annyira érint, hogy túlmutat azon, hogy valamiféle média terméke, beléd hatol, és örökké emlékezetes marad. Az UGLY az egyik ilyen dolog, de ez nem csak egy példa a lenyűgöző művészetre egy játékban, hanem egy tiszta zsenialitásokkal teli játék is, és nyilvánvaló, hogy a fejlesztőcsapat nagy erőfeszítéseket tett ennek a játéknak a létrehozására.

Ez a játék egy nagyszerű puzzle platformer, és tulajdonképpen az egyik legjobb a műfajában a közelmúltban. Az Ugly sok tekintetben nagyon emlékeztet Braidre, leginkább a gyönyörű, kézzel rajzolt művészeti stílusára. De a hasonlóságok ezzel nem érnek véget. A Braid rajongók hamar észreveszik az ismert World Hub formátumot és a rejtvényterveket, amelyek okosak, de nem túl bonyolultak, és inkább az érdekes ötletekre összpontosítanak, ahelyett, hogy a logikai összetettségre hagyatkoznának.

A RÚSZ története azzal kezdődik, hogy a főszereplő, egy csúnya nemes ember másnaposan ébred fel egy föld alatti borospincében. A játékosoknak irányítaniuk kell a főszereplőt, hogy kinyithassák a poros ajtókat egy romos kastélyban, fejtörőket oldjanak meg, és feltárják a főszereplő csúnya igazságát azáltal, hogy összegyűjtik és összeillesztik a játékvilágban szétszórt emlékfoszlányokat.

A történet olyan tágan és metaforikusan van megírva, hogy szó szerint lefordítható bármire, amit a játékos szeret. A vége a videojátékok történetének egyik legepikusabb fordulatát képviseli, és ezt a játékon belül teszi – önmagában egy rejtvény. Elmondható, hogy ennek a játéknak a története viszonylag világos, ha gondosan összegyűjtöd a memóriadarabokat, és megnézed az első végkifejletet, akkor már sejteni kell. A második befejezés nem tesz hozzá sokat, de kielégítő befejezést ad.

Az Ugly egy minden szempontból jól elkészített platformos kirakós játék, melynek alapmechanizmusa nagyon egyszerű. A fő szerelő egy varázstükör, amelyet a herceg kap az elején. A játékosok elhelyezhetik ezt a tükröt a főszereplő helyére. Ez a tükör lehetővé teszi számára, hogy saját magát tükrözze egy olyan térben, amely között mozoghat. A tükröt függőlegesen vagy vízszintesen is elhelyezheti, így olyan helyiségekbe is bejuthat, amelyeket áthatolhatatlan falak akadályozhatnak, vagy nehezen megközelíthető helyeken magas platformokat érhetnek el.

Számos különböző terület található, mindegyiket egy-egy ajtó zárja egy adott színű drágakővel. A továbblépéshez meg kell találnia a kulcsot minden ajtóhoz, és kinyitnia kell az összes helyiséget a kulcsok megtalálásával és az ajtók kinyitásával. Miután megtisztított egy területet, és összegyűjtötte a következő színes drágakövek kulcsát, szembe kell néznie a terület főnökével.

A rejtvények itt hihetetlenül jók, és szintről szintre jól skálázhatók. Az első két szint viszonylag egyszerű, és csak néhány percet vesz igénybe, a harmadik szint kicsit nehezebb, és az utolsó rejtvények azt fogják érezni, hogy az agyad üres. Lehet, hogy az egyes rejtvényekre fordítandó időmennyiség egyesek számára kimerítő lehet, de a rejtvényfejtés puszta izgalma és öröme felülmúlja a stressz érzését, amelyet a képernyőre bámulva az agy összeroppanását okozhatja. Ezek nem pusztán egyszerű, sablonos rejtvények, gyakran a legjobbak közé tartoznak a fejemben, amelyeket valaha játékban láttam.

A művészeti irány gyönyörű, a hátterek kellemes festői stílusban vannak megrajzolva, élénkek és világosak, de sötétek és kísértetiesek. Valójában ennek a játéknak a művészeti stílusa nagyon jó, mind a dizájn, mind az animáció és a fent említett bosscsaták, mind pedig az összművészeti hatás tekintetében. Az egyes jelenetek háttere teljesen más, és mindegyik gazdag vizuális részleteket tartalmaz, amelyek egy újabb “környezeti narratívát” alkotnak, amely az emlékfoszlányok mellett kiegészíti a játék narratíváját.

Néha a környezet félelmetesebb dolgokat tud mondani, mint amit az emlékfoszlányok egyenesen elmondanak. Az asztal hangsávja tele van gyönyörű hegedűművekkel. Mindegyiket egy csodálatosan megírt prológus egészíti ki, amely megelőzi az egyes szintek kezdetét.

Összességében az UGLY egy csodálatos kirakós platformer játék nagyszerű művészettel és rejtvénytervezéssel. A játék platformszerűsége egyáltalán nem kellemetlen, ellentétben a műfajának többi címével, és a cselekmény is elég érdekes és érdemes játszani. A teljes ár drága lehet, de szerintem megéri a játékban használt művészetet és animációkat. Mindenkinek ajánlom ezt a játékot, aki szeret kirakós játékokat, kihívást vagy szívszorító történetet átélni.

Overall
8.9/10
8.9/10
 • Grafika - 9.5/10
  9.5/10
 • Sztori - 8.5/10
  8.5/10
 • Zene - 8.5/10
  8.5/10
 • Játékmenet - 9/10
  9/10

Játék áttekintése Varenje – Don’t Touch The Berries

Játék áttekintése MeteoHeroes